Studiile arată că în cazul unui post în primele 24 de ore de post
se consumă glucide, apoi timp de până la două-trei săptămâni, rezervele
de lipide, a declarat profesorul dr. Dafin Mureşanu. Organismul uman se
descurca mult mai bine să gestioneze lipsa de alimente, decât să
prelucreze excesul de hrană. Bolile ni se trag de la excesul de alimentaţie.
“Postul nu este periculos, mii de studii dovedesc acest lucru.
Vreau să vă dau argumente ştiinţifice. Regimul hipocaloric este
într-adevăr o resursă terapeutică foarte bine studiată – şi postul nu
este înfometare, pentru că postul generează satisfacţia pe care o obţii
din a te abţine de la alimentaţie -, fiindcă organismul are mult mai multe resurse de a gestiona problema aportului redus de calorii şi nutrienţi decât excesul. Bolile ni se trag de la excesul de alimentaţie. Avem dovezi foarte clare şi studii ştiinţifice în acest sens”, a spus profesor dr. Dafin Mureşanu,
preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al
Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN),
la conferinţa prilejuită de a X-a ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară
de Neurologie, care are loc în perioada 5-9 iulie 2015, la Eforie Nord.
Dr.
Mureşanu mai adaugă faptul că prin terapia prin post a fost iniţiată în
Rusia, la începutul secolului XX, într-o clinică din Goriacinsk, şi se
bazează pe principiile medicului rus Iuri Nikolaev. În anii ’60-’70, la
Spitalul Korsakov din Moscova, postul a fost aplicat cu foarte mare
succces la bolnavii cu depresii mari şi care nu mai răspundeau la niciun
fel de tratament, iar mai târziu s-au tratat inclusiv boli precum
cancerul.
“În Germania, există o clinică sofisticată, specializată în tratamentul prin post controlat, Clinica Buchinger,
pe malul lacului Konstantz. În această clinică, statul german
rambursează serviciile medicale pentru cei care fac terapie prin post.
Este foarte important, pentru că este o terapie de comutare”, a mai spus
Dafin Mureşanu.
“Singura metodă sigură de prelungire a
vieţii este înfometarea, o lozincă pe care am văzut-o scrisă la un
simpozion în America”, a adăugat academician dr. Laurenţiu Popescu.
Dafin Mureşanu a mai precizat că alimentele cum le consumă oamenii acum o fac mai mult pe principiul plăcerii. “Noi
încărcăm organismul bazat pe dorinţe cu mai multe alimente decât este
necesar, pe care nu le poate prelucra. Prin post, se obţine un grafic de
consum al resurselor interne care nu sunt alocate biologic
corespunzător. Şi anume, în primele 24 de ore de post consumi
glucide, apoi timp îndelungat, până la două-trei săptămâni, consumi
rezervele de lipide. Aproximativ 96 la sută din consumul de energie în
post se bazează pe lipide, deci pierzi lipidele, şi doar 4 la sută se bazează pe pierderea capitalului de proteine. Asta până când se ajunge într-un punct critic, care nu trebuie depăşit, iar acel punct critic este destul de individual şi pentru specia umană nu trebuie să treacă de 40 de zile. Nu este întâmplător”, a spus preşedintele Societăţii de Neurologie din România.
Profesorul
Dafin Mureşanu a adăugat că, potrivit unor studii, celula tumorală nu
se poate adapta la regimul hipocaloric, iar chimioterapia este foarte
mult uşurată cu post. “Există un grup de cercetare la Spitalul
Charite din Berlin, Andreas Michalsen are foarte multe lucrări
ştiinţifice în reviste importante cu privire la post, care produce o resetare, care îţi dă un nou profil.
Jean Patrice Robbin, alt cercetător mare, care are foarte multe lucrări
în acest sens, Institutul de Cercetare şi Tratament al Cancerului,
Norris Cancer Center din Los Angeles, centru foarte avansat de studiu al
comportamentului celulelor tumorale în post. Celula tumorală nu se
poate adapta la regimul hipocaloric şi, practic, chimioterapia este
foarte mult uşurată cu post. S-a observat că toleranţa pacientului este mult mai bună la chimioterapie în regim hipocaloric sau post”, a precizat Dafin Mureşanu.
El a mai spus că omul după post este mult mai viguros, capacitatea lui de reacţie este mult mai bună.
“Ştiinţa
ne arată că pinguinul poate să reziste fără mâncare o sută de zile,
ursul când hibernează nu mănâncă. Omul după post este mult mai viguros,
are o capacitate de reacţie mult mai bună. Rămâne doar reglarea noastră
de a nu consuma mai mult decât avem nevoie, pentru că organismul se
adaptează mult mai bine la post. Putem ajunge să scriem pe pâine: «Ai grijă, dacă mănânci prea mult, ai putea avea probleme de sănătate!
Postul presupune şi un pic de voinţă. Postul nu este o problemă
controversată. Vedeţi cum poate fi folosit, ca o intervenţie în anumite
situaţii”, a mai arătat profesorul Dafin Mureşanu.
Sursa: doctorulzilei.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu